Improvise


Ini kisah zaman myself sewaktu belum ada kesedaran tinggi walaupun sudah berulang kali sehinggalah berlakunya sesuatu.. 

Actually,I was used to be a big fan of peanuts.. Myself boleh cicah roti kosong dengan kuah kacang, atau dimakan bersama spaghetti..Sedap ke?Untuk tekak myself memang lah semuanya awesome sedap,tolak batu kayu jer.. Tidak pernah ketinggalan rempeyek kacang, mengunyah kekacang umpama mengigit hirisan jeruk buah limau tidak henti - henti.. Makanlah selagi tidak puas tanpa rasa bimbangkan batuk,kulit berjerawat dan penambahan berat badan..Hehe..

Hilang terasa penat,gembira rasanya hati apabila melihat orang lain tersenyum riang,menikmati hidangan yang kita sediakan sambil diiringi dengan kata-kata pujian walaupun hidangan kita itu cukup ringkas sehinggakan kanak-kanak seusia 2 - 3 tahun ke atas pun mampu menyediakannya lah..

Hidangan yang myself telah kongsikan dengan beberapa orang kenalan baru myself ketika myself berkunjung ke suatu tempat 4 - 5 hari lepas... Ke mana lah tu ya? Apa-apa pun,thank you so much and really appreciated to everybody yang sponsor.. Semoga dimurahkan rezeki selalu..

Ia tercetus apabila cara myself mengambil makanan,minuman di sebuah kafe diperhatikan...Rasa ingin tahu dipihak mereka akhirnya memberikan idea untuk mempelbagaikan hidangan di kafe tersebut.. Cuma tidak pasti nak dikategorikan kepada hidangan starter,appetizers atau desserts...

Hidangan myself sediakan ini sebenarnya bukanlah totally untuk myself..If based on myself's version,ia cuma menggunakan hirisan brokoli mentah yang dicuci bersih dengan air sejuk dan digaulkan dengan yogurt cup pelbagai perasa mengikut citarasa masing-masing sama ada strawberri, mangga,kiwi dan macam-macam lagi...Kalau inginkan rasa masam sedikit,bolehlah ditambah dengan jus lemon atau limau nipis...Tiada tambahan gula,garam atau rempah ratus lain.

Myself mendapat insipirasi daripada salah sebuah episod rancangan memasak Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking yang menyediakan Broccoli Slaw bersama anak perempuannya,Megan. Using Raw Broccoli,fresh yogurt,cider Vinegar,chopped onions/shallot,sugar and salt to taste,black currant/berries and nuts..

Myself mula mengenali produk kekacang keluaran Tai Sun ini ketika berkunjung ke salah sebuah pasaraya dan sebagai permulaan,myself membeli pek yang kecil dahulu dan akhirnya addict to it.. Hehe..sesudah hirisan brokoli digaul bersama yogurt,barulah dicampurkan dengan kekacang bagi mengekalkan kerangupannya..Kombinasi yang menyegarkan tekak,dinikmati hingga habis oleh my family members and little niece..

Sekarang,myself bukanlah seorang peminat produk berunsurkan kekacang walaupun Kuah Kacang Sate Kajang Haji Samuri yang famous tu pun tak mampu menganggu gugat myself dek kerana berlaku sesuatu akhirnya myself dapat meninggalkan kesemua kumpulan makanan,minuman yang tidak sesuai untuk diri myself amalkan bagi mendapatkan tahap kesihatan optimum..

P/s : The news I received from one of the cafe crew,15 recipes we created in many method and bla bla bla,it turned to 20 - 30 recipes.. Well done..

Comments

Popular posts from this blog

Chinta Chanduri

Louisa Clark & William Traynor

2 Months & 2 Days